Samenwerken om de toekomst te versterken

De komende jaren zal samenwerken het codewoord zijn in Houthalen-Helchteren. Samenwerken loont altijd! Lokale politiek anno 2024 mag niet meer draaien rond postjes en mandaten, maar moet volgens ons een politiek stelsel zijn dat volop ten dienste staat van de inwoners. De gestelde doelen moeten ambitieus, maar realistisch zijn. We zijn in een tijd aanbeland waarin investeren in "mensen" hoger op de agenda staat dan investeren in "materialen".

Vanuit die optiek maakten we met BUUR, in nauw overleg met onze samenwerkende partner N-VA, een realistisch toekomstprogramma op voor Houthalen-Helchteren, voor jou als inwoner.

De financiën prediken realisme

Natuurlijk hebben we allemaal dromen. Maar binnen het lokaal beleid in Houthalen-Helchteren gaan we de komende jaren héél realistisch moeten zijn. De gemeentefinanciën laten niet veel marge toe. Even wat cijfers om dat te staven (cijfers uit het gemeentelijk financieel meerjarenplan):

een duidelijk cijfer is misschien wel het saldo van de exploitatie en de investeringen, met andere woorden het bedrag dat overschiet wanneer de normale werking én de geplande investeringen betaald worden. In 2020 bedroeg dat saldo 2.766.207,21 euro. Een positief resultaat dus; er was een financieel overschot. Kijken we naar 2025 dan stelt het meerjarenplan dat dit saldo op dat moment op -7.597.933,30 euro ligt. Een flink tekort dus. Dit tekort is enkel oplosbaar door bijkomende leningen aan te gaan.

het beschikbaar budgettair resultaat bedroeg in 2020 nog 11.928.543,62 euro. Het meerjarenplan voorziet dat dit in 2025 nog 2.616.262,95 euro is. Dit positief resultaat wordt onder meer bereikt door bijkomende leningen te voorzien. Voor 2021 was dat een lening van ongeveer 2,5 miljoen euro, in 2024 wordt een lening van iets meer dan 10 miljoen euro voorzien en voor 2025 is een lenging van bijna 11,5 miljoen opgenomen in het budget. Het positief beschikbaar budgettair resultaat moet dus met die nuances bekeken worden.

kijken we naar de financiële aflossingen die de gemeente jaarlijks betaalt voor de aangegane leningen, dan zien we dat in 2020 jaarlijks 1.498.299,38 euro afbetaald wordt aan leningen, voor 2025 toont het meerjarenplan dat dit oploopt tot 2.862.153,26 euro per jaar. Bijna een verdubbeling dus.

De inkomsten van de gemeente liggen jaarlijks rond de 56 mijoen euro. Voor zo'n 22 miljoen komen die inkomsten uit belastingen die direct bij onze inwoners en ondernemers worden geïnd. Zo'n 26 miljoen aan inkomsten zijn afkomstig van toelages en subsidies vanuit onder meer het gemeentefonds, de Vlaamse en de federale overheid. Kijken we naar de uitgaven, dan zien we dat die vaste uitgaven jaarlijks net iets onder de inkomsten liggen, gemiddeld genomen zo'n 55 miljoen euro. De marge tussen inkomsten en uitgaven is dus heel klein.

 

Deze financiële feiten zorgen ervoor dat een zuinig en doordacht beleid nodig zal zijn. Wie grote prestigeprojecten aankondigt of verlangt, heeft geen notie van de financiële realiteit. Wij gaan dat dus niet doen.

Het is voor ons duidelijk dat een bestuurskrachtanalyse zo snel mogelijk nodig is. Die analyse geeft ons betere inzichten over hoe we in de toekomst een financieel gezond beleid kunnen voeren en welke samenwerkingsverbanden er mogelijk nodig zijn. Het heeft geen zin om een toekomstprogramma voor te stellen dat geen rekening houdt met de financiële realiteit.

De voorbije jaren koos het beleid er ook voor om eenmalige financiële inkomsten te realiseren, denk maar aan de verkoop van patrimonium (Abdijhoeve, Hoeve Jan, gronden,...). Ook daar moeten we ons van bewust zijn: die eenmalige inkomsten zitten verwerkt in het financieel meerjarenplan, maar zijn uiteraard niet structureel. 

dienstverlening

Impact op de dienstverlening

Een toekomstprogramma voorstellen voor de inwoners is één onderdeel van het politiek spectrum. Natuurlijk moet een gemeente als dienstverlenende organisatie ook geleid worden. In het uitgavenpatroon van het gemeentebestuur zit uiteraard ook de hele administratieve werking vervat. Ook daar moeten we rekening mee houden binnen het programma.

Voor ons als BUUR en N-VA is het duidelijk dat we de dienstverlening op een hoger niveau willen brengen. Onze organisatie moet versterkt ten dienste staan van jullie als inwoner. Een eerste oefening binnen de nieuwe legislatuur zal dan ook zijn om te bekijken hoe we dat servicelevel kunnen versterken en verbeteren. Welke taken worden er naar voren geschoven als uiterst belangrijk, kunnen die taken met de huidige personeelsaanpak, zijn er andere profielen nodig, kan het huidige team versterkt worden,.. allemaal vragen die een antwoord moeten krijgen. Wij zijn er alvast van overtuigd dat het kwaliteitsniveau omhoog moét en kàn: een versterking van de organisatie (en zijn structuren) is dus noodzakelijk en zal zijn impact ook financieel hebben.

Wij kiezen voor een verbeterde dienstverlening op maat van de inwoners gekoppeld aan een dynamische organisatie waarbinnen het personeel ook persoonlijke ontwikkelingskansen krijgt en meebouwt aan die kwaliteitsversterking.

 

Keuzes maken

Gelet op de cijfers, de realiteiten en de vele noden die er leven in onze gemeente: moeten we nu somber zijn? Neen hoor! Ons team bant de somberheid, daar schieten we niets mee op.  We kijken de toekomst hoopvol en positief tegemoet. Maar het zal wel een toekomst worden waarin keuzes gemaakt moeten worden. En voor ons is één lijn duidelijk: wij kiezen voluit voor jou als inwoner. Het wordt bij ons een beleid dat permanent in dialoog gaat met jou. Jij weet best wat er leeft, welke noden er in jouw buurt zijn. Het is aan ons als beleidsmakers om daar op in te gaan en de juiste, meest duurzame keuzes in te maken.

 

 

 

Grootse prestigeprojecten moet je van ons team niet verwachten. Maar we hebben wèl ambitie, ambitie om het leven in jouw straat, buurt of wijk beter te maken. Dat kan zeker, ook met de huidige realistische middelen. Wij kiezen voor gezondheid, voor een mooie en nette leefomgeving. We kiezen voor een samenleving waarin elke inwoner aandacht krijgt, jong of oud. We kiezen voor een gemeente die oog heeft voor de ouderen, eenzamen, mensen in armoede, oog voor kinderen en jongeren die hun toekomst aan het opbouwen zijn. We kiezen voor investeren in ouderenzorg en kinderopvang dichtbij jou. Voor veiligheid ook, voor een goede mobiliteit en een samenleving die mekaar respecteert.

En al die keuzes zijn haalbaar in een realistisch programma op maat van de wijken. Dat ontdek je verderop in ons programma.

Zorgen moet je doen, niet maken.

Ouderenzorg is een absolute prioriteit

Wij gaan voor 150 bijkomende seniorenwoningen verspreid over al onze wijken. Ambitieus maar broodnodig.

Ouderenzorg is een gegeven waar we de komende jaren echt dringend mee aan de slag moeten gaan. Vandaag telt onze gemeente amper 176 plaatsen in woonzorgcentra voor senioren en 110 assistentiewoningen. Dat zijn er véél te weinig. Ook het nog openstaand contingent van 47 gesubsidieerde rusthuisbedden moet dringend gerealiseerd worden. De overheid stelde dat contingent zo'n 10 jaar geleden al ter beschikking van Houthalen-Helchteren, simpelweg omdat de noodzaak er toen al was. Het huidige beleid is er echter niet in geslaagd om die bedden effectief te realiseren. Onvoorstelbaar eigenlijk. Voor ons zal het al meteen bij aanvang van de nieuwe legislatuur een prioritair dossier worden.

De bijkomende rusthuisbedden voor senioren in onze gemeente moeten er héél snel komen! Kijken we naar de noden die er zijn, dan stellen we vast dat hoofdzakelijk Houthalen-Oost dringend nood heeft aan extra seniorenvoorzieningen! Een nieuw project waarbij samenwerking met een private partner ten gronde moet onderzocht worden, moet de realisatie van deze rusthuisbedden (gekoppeld aan andere senioren-/zorgvoorzieningen) op korte termijn mogelijk maken!

Het blijft voor ons ook niet bij de realisatie van dit bijkomend contingent aan rusthuisbedden. Er is absoluut ook nood aan andere specifieke voorzieningen zoals serviceflats of zorgwoningen. Het is een doelstelling van BUUR en N-VA om de komende jaren niet minder dan 150 bijkomende woonentiteiten gekoppeld aan een zorgaanbod te realiseren en dat verspreid over alle wijken! Hierbij kijken we naar onszelf als overheid met een autonome zorgvereniging, we kijken naar samenwerking met andere overheidsgerelateerde zorgbedrijven, we kijken naar samenwerkingen met private zorgpartner, we staan open voor zorgcoöperatieven die willen investeren maar we trekken deze beleidskeuze ook door binnen andere domeinen zoals Ruimtelijke Planning waarbij we het plaatsen van tijdelijke zorgunits in tuinen (in een familiecontext) absoluut willen faciliteren. Zorg in eigen buurt, dichtbij familie en vrienden is voor ons een directe prioriteit!

 

HH wordt zorggebied met extra aandacht voor doelgroepen

Houthalen-Helchteren kent momenteel slechts een beperkt overkoepelend zorgbeleid. Alle actoren opereren vanuit een eigen visie en invalshoek, vaak op individuele basis. De ontwikkeling van een lokaal zorgplatform brengt de actoren samen en biedt beleidsinspirerend werk op zorgvlak. We moeten onze verpleegkundigen, de thuisverpleging, artsen, mantelzorgers,.. samenbrengen en hun expertise gebruiken als inspiratie voor het lokaal zorgbeleid!

Ook de uitbouw van zorgfaciliteiten binnen de gemeente is voor BUUR en N-VA een prioriteit. Bijkomend moet een stappenplan en de inschaling van professionele zorgactoren ervoor zorgen dat zorgbehoevenden die vandaag niet of te weinig toegang vinden tot de nodige zorgverstrekking, zowel fysiek als mentaal, een verbeterde toegang op maat aangeboden krijgen. Het gemeentebestuur en de welzijnsvereniging Zorg HH zijn samen met de zorgactoren vanuit de medische en paramedische sector hiertoe een aangewezen platform.

 

Inbedden in een ruimere zorgregio, maar met een eigen zorgtrajectplan    

Een zorgrealisatie en –aanbod beperkt zich niet tot de gemeentegrenzen. Door een  versterkte instap en participatie -samenwerking dus- in een interlokaal zorgnetwerk wordt de lokale zorgaanpak verruimd en verbeterd. Kennisdeling en een gecombineerde  aanpak zorgen voor versterking op dat vlak. Vanuit deze zorgregio moet voor ons een zorgtrajectplan groeien op lokaal niveau enerzijds en op wijk- of buurtniveau anderzijds. Bij dit trajectplan worden alle actoren én de omgevende samenleving betrokken. Het zorgtrajectplan moet bijkomend uitmonden in een ruimer zorgaanbod (ouderenzorg, jeugdzorg, verslavingshulp, …) opnieuw tot op wijk- en buurtniveau.

Investeren in onze jongeren: absoluut!

Natuurlijk moet een gemeente flink investeren in kinderopvang, jeugdverenigingen en speelpleinwerking.

Verspreid over de wijken en buurten van onze gemeente wonen er heel wat kinderen en jongeren.  Als BUUR vinden we het samen met N-VA een gemeentelijke kerntaak om te zorgen voor een uitgebreid, toegankelijk én aantrekkelijk aanbod in zowel kinderopvang, jeugdwerking als speelpleinwerking. Als het van ons afhangt, wordt hier de komende jaren versterkt op ingezet. Elke wijk moet zijn eigen opvanginitiatieven en jeugdaanbod hebben.

Bovendien moeten deze initiatieven zowel naar begeleiding als financieel duurzaam en structureel ondersteund worden. Tijdens elke vakantieperiode moet het jonge volkje de kans krijgen om toffe dagen te beleven op een kamp, een speelpein of binnen een opvanginitiatief.

 

 

 

Tijdens elke vakantieperiode moeten er opvanginitiatieven zijn waar kinderen een hele dag terecht kunnen. Met leuke activiteiten in een amusante omgeving.

Jeugdbewegingen zijn een belangrijk en essentieel onderdeel wil je een tof jongerenaanbod creëren in de gemeente. Wij kiezen er vol voor om de financiële middelen voor de jeugdverenigingen te verhogen waardoor niet enkel het aanbod zal groeien, maar ook de kwaliteit van de werkingen en hun speelomgevingen versterkt wordt. Inzetten op jongeren, is inzetten op de toekomst. Ook startende initiatieven of initiatieven die het tijdelijk wat moeilijker hebben, moeten voor ons kansen en ondersteuning krijgen. Alleen zo creëer je een permanente positieve dynamiek!

Maar niet-geëngageerde jongeren vergeten we niet. Er moet in de publieke ruimte ook voor hen een plek zijn. Jong zijn mag geen probleem vormen in onze gemeente! Waar die plekken moeten zijn, hoe ze er uit moeten zien, welke noden ze hebben: die info moet van de jongeren zelf komen. Wil je een goed zittend jongerenbeleid, dan is het essentieel dat elke jongere hier ook actief aan kan participeren! Wees welkom jeugd!
 

Onderwijs is de start. Die moet goed zitten.

Onderwijs is voor veel jongeren een belangrijke motor in hun ontwikkeling. Als BUUR en N-VA kiezen we er voor om te blijven investeren in kwaliteitsvol onderwijs in onze gemeente. Een  positieve net-overschrijdende samenwerking binnen alle onderwijsaanbieders zal hier volgens ons versterkend in zijn. Bovendien willen we linken leggen tussen het onderwijs en bijvoorbeeld het cultureel-, sport- en verenigingsleven. Scholen kunnen perfect dienen als introductie of toeleiding, omgekeerd kunnen verenigingen een prima aanvulling bieden op het lessenpakket en de ontwikkeling van het jonge volkje. Die linken mogen voor ons veel structureler gelegd worden. Bovendien is het ons plan om ook de naschoolse opvanginitiatieven hier nauw bij te betrekken.

 

Veilige, comfortabele schoolomgevingen.

Schoolomgevingen moeten veilig, netjes en aantrekkelijk zijn. Maar ook het optimaal betrekken van ouders bij het leertraject is essentieel. Een goede ondersteuning vanuit het beleid van ouderverenigingen is voor BUUR en N-VA een prioriteit.  Daarnaast kiezen we ook voor gezonde scholen met extra aandacht voor gezonde voeding en beweging.

Schoolkinderen moeten gestimuleerd worden om duurzaam naar school te komen: te voet, met de fiets of met de bus. Schoolomgevingen moeten dan ook veilig en aangenaam zijn: wij gaan vol voor schoolstraten bij elke school. Willen we meer kinderen (en ouders) op de fiets krijgen, dan moeten de fietspaden van en naar school comfortabel en veilig zijn. Daar moet de komende jaren echt op ingezet worden. Aanvullend moet het openbaar vervoer veel meer inspelen op de lokale wijknoden. Ook hier is nog flink wat verbetering mogelijk.

Laat ons samen met de scholen zelf, de ouders én de kinderen acties en activiteiten opzetten en projecten uitwerken om die duurzame woon-schoolmobiliteit te versterken. Het creëren van wijkgebonden veilige fietslussen met de focus op onder meer de schoolomgevingen is hierbij een eerste voorzet die we al willen geven!

Een buurtgerichte aanpak

Een totale vernieuwing van onze centra is absoluut nodig.

We moeten eerlijk zijn: de inrichting van de centra van Houthalen-Centrum, Helchteren en Houthalen-Oost is hoogdringend aan een totale vernieuwing toe. Voor BUUR en N-VA is dit een grote prioriteit.

In Houthalen-Oost  voelt het centrum rond het Lindeplein doods aan. Een nieuw ontwerp en centrumplan moet de horeca en de handel laten opleven, moet er terug voor zorgen dat handelszaken, banken en andere diensten zich terug in het hart van Oost gaan vestigen. De nood is hoog. Maar dat vernieuwd centrum moet ook meer belevig mogelijk maken: kermis, een wijkmarkt, optredens,... Beleving is ontzettend belangrijk, het brengt sfeer, mensen ontmoeten mekaar, kortom: een ontwerp dat beleving mogelijk maakt!

Ook Houthalen-Centrum heeft een upgrade nodig. Het dorp moet uitgroeien tot een gezellig belevingscentrum waar shoppen, horeca en activiteiten hand in hand gaan. Ook hier is een nieuw ontwerp en een nieuwe aanleg noodzakelijk.  Geef de horeca kansen, breng specifieke, lokale winkels en shops naar het centrum en creëer er permanent beleving met acties, activiteiten en een sfeervolle omgeving. Wij kiezen voor Dolle Donderdagen, Vrolijke Vrijdagen en Zotte Zaterdagen!

Ook een stevig plan van aanpak is nodig als de werken aan de Noord-Zuid aanvatten. Het kan niet zijn dat onze dorpskernen hier te zwaar onder lijden. Een minder-hinderplan is nodig, een projectmanager die specifiek de handelskernen ondersteunt en die snel optreedt als het nodig is, goede communicatie, beleving om mensen naar de centra te trekken, optimale (openbare) mobiliteitskansen (misschien moeten we de oude 'marktbus' terug van stal halen?).

In Helchteren verdient de zone rond de Kazernelaan en vooral het Begijnenplein extra aandacht. Wij kiezen er als BUUR en N-VA alvast voor om ook hier  werk te maken van een sterke, moderne en verfrissende nieuwe aanpak van dit gebied. Het zijn allemaal de kernen van onze samenleving, daar moeten we in durven investeren!
 

De centra in onze gemeente moeten aantrekkingspolen worden waar we als inwoners naartoe trekken voor de beleving.
 

Ook de deelwijken hebben nieuwe zuurstof nodig.

De herinrichting van de centra in onze gemeente zal de komende jaren aandacht vragen. Toch mag dit niet betekenen dat investeringen in kleinere wijkdelen opnieuw op zich zouden laten wachten. Immers, ook die plekken in de wijken zijn belangrijk. Een versterkte invulling van de groene zone rond het Schanshof in De Standaard is een speerpunt voor ons. Ook de vernieuwde invulling met speelplekken, ontmoetingsplekken, sportzones, van pleinen in wijken als Ten Hout, Meulenberg, Lillo, Laak of Sonnis moet voor ons opgenomen worden in een buurtontwikkelingsplan voor onze gemeente. Geen grootse prestigeprojecten, wel investeren in deze vernieuwde buurtontwikkelingen!

 

 

Een frisse toekomst voor de Koolmijnlaan, de Kazernelaan, de Weg naar Zwartberg en de Lillosteenweg.

Naast pleinen en centra hebben ook een aantal belangrijke wegen nood aan een nieuwe invulling. In ons buurt-ontwikkelingsplan worden zowel de Koolmijnlaan, als de Weg naar Zwartberg, de Lillosteenweg als de Kazernelaan aangepakt en getransformeerd. Verkeersveiligheid, comfort en beleving zijn ook hier de pijlers.

 

Het N-VA - BUUR-investeringsprogramma voor de wijken omvat onder meer volgende actiepunten:

 

Houthalen-Oost:

Vernieuwde dorpskern/Lindeplein
Zorgcentrum en ouderenvoorzieningen als prioriteit
Openstelling groenzone Lucievijvers
Speelpleinen en -zones in de wijken
Renovatie- en verlevendigingstraject Cultuurcentrum
Herinrichting Tulpenstraat
Herinrichting Weg naar Zwartberg
Installatie wijkkantoor/dienstenaanbod
Opwaarderingstraject handel- en dienstenaanbod Houthalen-Oost
Heropwaardering schoolomgevingen
Verdere ontwikkeling voetpadenplan

Meulenberg:

Masterplan ontwikkeling gebied Savioschool
Heraanleg Koolmijnlaan
Vernieuwde visie/ontwikkeling FC Eendracht / Sportzone
Parkingplan
Installatie gezondheidscentrum
Heropwaardering zone Parochiehuis
Heropwaardering pleinen Ten Hout
Speelzones in de wijkdelen

Helchteren:

Activity-bos Ter Dolen
Heropwaardering wijk Sonnis
Herinvulling kerk Sonnis
Heropwaardering sportzone Helchteren
Ontwikkelingsvisie Begijnenplein
Ontwikkelingsvisie St. Trudoplein en kazernelaan
Ontwikkelingsvisie zone legerkazerne
Integratie speelzones in wijkdelen

 

Houthalen-Centrum:

Dorpskernvernieuwing
Herevaluatie en nieuwe groeikansen voor de handelskern
Globale mobiliteitsaanpak
Veiligheidsplan
Integratie speelzones en speelpleinen in wijkdelen
vernieuwde invulling groenzone De Standaard

Lillo:

Renovatie kapel en omgeving
Hervorming Lillosteenweg
REMO en Closing the Circle: gezondheidsplan en -aanpak

Liefde voor onze ondernemers

Wij zijn trots op onze handelaars en ondernemers!

1 op 10 van onze inwoners heeft een zelfstandige activiteit. Onze gemeente herbergt 2.824 ondernemingen. Het huidige beleid heeft deze grote groep inwoners niet echt omarmd. Al deze ondernemingen creëren tewerkstelling. Het gaat om mensen die hard werken in een moeilijke gemeente.

Wij waarderen elke ondernemer en betreuren dan ook een aantal maatregelen die het huidige bestuur invoerde zoals een verdubbelde bedrijfsbelasting of een belasting op het verspreiden van foldertjes. Een handelaar die de inwoners met een foldertje wil laten weten dat zijn zaak tijdens wegenwerken toch bereikbaar is, moet daar in onze gemeente honderden euro’s taks op betalen. Voor ons kan dat niet.

Wij gaan dan ook voor een ondernemersvriendelijk beleid:

Een ondernemersloket waar zelfstandigen met vragen terecht kunnen en ondersteuning vinden
Geen pestbelastingen zoals een taks op foldertjes
Bereikbare, goed onderhouden en uitgeruste bedrijfsterreinen
Gezellige handelskernen en straten: veilig, comfortabel, bereikbaar
Degelijke randparkings en geen betalend parkeren
Uitbouw kennisnetwerk samen met ondernemersverenigingen
Communicatieve ondersteuning en promotie: laat ons fier zijn op onze ondernemers en handelaars!
Aandacht voor lokale ondernemers bij acties en activiteiten vanuit het gemeentebestuur

 

Vernieuwd leven voor onze handelskernen en winkelstraten

De Koolmijnlaan, de Weg naar Zwartberg, de Kazernelaan, het centrum van onze gemeente, het Lindeplein,… allemaal plekken waar toffe handelaars, leuke winkels en gezellige horeca aanwezig zijn. Duizenden mensen passeren er elke dag. En toch… wordt er zo weinig met deze hotspots voor ontmoetingen gedaan. Jammer.

Ons team wil hier de komende jaren écht op inzetten. Wij gaan voor comfortabele handelszones, goed bereikbaar, veilig en met extra aandacht voor beleving, animatie en sfeer. Kijk naar wat Genk met de Vennestraat deed. Zie hoe het handelscentrum in Peer met muziek en oldtimers floreert. Dolle donderdagen, Vrolijke vrijdagen of Zotte zaterdagen: er is zoveel mogelijk…

Samen met onze handelaars en winkeliers willen wij alvast de handen in mekaar slaan om hier véél meer uit te halen. Nieuw leven in onze gemeente! Willen we de achteruitgang stoppen, dan moet het nu! In 2016 telde onze gemeente 551 handelspanden, in 2023 waren dat er nog 475. De winkeloppervlakte daalde van 57.815 m² in 2016 naar 52.044 m² in 2023. Van de 109 horecazaken die er in 2016 waren, schieten er vandaag nog 99 over. Tijd dus om de ommekeer in te zetten.

Beleving!

We zijn nogal fan van een gezellige en sfeervolle gemeente waar er geregeld wat te beleven valt, voor jong en oud. Onze groep kiest er dan ook voor om mee te investeren in ‘beleving’. Evenementen in de wijken, terug een écht Lachfestival, een cultuurprogramma dat veel meer op locatie trekt, zomerse muziekdagen in Kelchterhoef, wijkmarktjes in de wijken met verse producten, …

We willen mensen graag samenbrengen én we willen de buurten, de wijken hier vol bij betrekken.

Podiumkansen voor onze lokale muzikale talenten! Theaterkansen voor inwoners die creatief bezig zijn. Een hobbybeurs, keramiekmarkt, een lichtkunstfestival: er zijn zoveel mogelijkheden en we hebben zoveel leuke plekken waar dit allemaal zou kunnen. Wij gaan er voor: méér beleving in onze gemeente!

Burgerinitiatieven en Buurtbudgetten

Voor ons moeten burgerinitiatieven of buurtinitiatieven kansen krijgen. We voorzien een budget waar buurtbewoners zelf acties mee kunnen uitwerken. Wie een buurtfeest wil organiseren, wie zomerbloemen in de straat wil aanplanten, wie een winteractiviteit op poten zet,… moet daar van ons ondersteuning voor kunnen krijgen. Dat kan een toelage zijn, maar evenzeer het aanbieden van spullen die je als buurtorganisator nodig hebt!

Een sterk verenigingsleven

Verenigingen zijn de smeerolie voor een fijne, sociale samenleving. We koesteren ze met een ondersteuningsbeleid op maat: degelijke huisvesting, werkingsmiddelen en menselijke ondersteuning zijn voor ons de drie pijlers. Hier stoppen we extra budget in omdat we het belang van al onze verenigingen echt willen waarderen!

Inzetten op sport

Sport verbindt, brengt mensen samen én is gezond. Met een vernieuwd sportbeleidsplan willen we inzetten op de ondersteuning van bestaande sportclubs, extra aandacht voor G-sport en sport voor senioren. Het opzet is ook om nieuwe sporten aan te trekken. Voor die nieuwe sporten wordt ook een investeringsbudget voorzien. Waarom geen hockey in Houthalen-Helchteren bijvoorbeeld?

Armoede aanpakken

1 op 7 kinderen wordt in onze gemeente geboren in kansarmoede. Dat kan niet!

Slechts 1op 3 inwoners geeft dat hij of zij comfortabel kan rondkomen. Vandaag wordt in Houthalen-Helchteren 1 kind op 7 geboren in een kansarme situatie. Dat moét beter.

Vanuit onze groep zetten we versterkt in op armoedebeleid. Er is al een weg afgelegd, maar er ligt nog werk op de plank. Bovendien moeten we ook oog hebben voor de ‘nieuwe armen’, werkende mensen die een heel normaal leven leiden, maar die toch in moeilijkheden komen. Ook meer alleenstaanden, zowel jong als oud, krijgen het zwaar.

Elke inwoner heeft recht op een menswaardig leven. Daarom gaan we de strijd aan, door inwoners financieel vooruit te helpen en hun sociale rechten te realiseren. We begeleiden hen waar nodig, en dit op alle levensdomeinen: wonen, werk, onderwijs en leren, gezondheid, energie, vrije tijd, … We hebben bijzondere aandacht voor de kansen van kinderen.
 

Om een goed armoedebeleid te kunnen voeren, schuiven wij een aantal fundamenten naar voren:

Een armoedebeleidsplan, opgemaakt samen met de armen zelf, met de armoedeorganisaties én met alle gemeentelijke beleidsdomeinen.
Een armoedetoets: die toets onderzoekt de effecten van beleidskeuzes en acties op mensen in armoede.
Ondersteuning verenigingen en clubs die inspanningen leveren om ook minderbegoede inwoners te bereiken.
Optimaal inzetten op participatieondersteuning, zoals de Uitpas met kansentarief, zodat ook inwoners in armoede kunnen deelnemen aan het lokaal sociaal leven.
Onderwijsondersteuning voor kinderen in (kans-) armoede
Aandacht voor de aanpak van gezondheidsproblemen ingevolge geldzorgen bij onze inwoners.
Inzetten op lokale solidariteit met deelplatformen, groepsaankopen,…

 

Eenzaamheidsplan

Teveel inwoners in onze gemeente (her)kennen een bepaalde vorm van eenzaamheid. Eenzaamheid zorgt voor sociale uitsluiting, voor een tekort aan zorgnood, voor triestesse, voor doelloosheid. Een eenzaamheidsplan waarbij gespecialiseerde krachten zich focussen (in overleg met onder meer het OCMW) op deze doelgroep en dat met het specifiek doel om deze mensen te bereiken en te betrekken, is een prioriteit voor ons. Deze aanpak loont zichzelf, getuigt van een humaan beleid en zet in op de zwaksten in onze samenleving, zowel jong als oud.

Een hart voor dieren

Dierenwelzijn is voor ons een belangrijk beleidsthema. We zettende komende jaren in op een versterkt dierenwelzijnsbeleid en dat aan de hand van een heus actieplan ‘Een hart voor dieren’. Dat actieplan omvat onder meer volgende actiepunten:

Actief meldpunt voor dierenwelzijn
Diervriendelijk zwerfkattenbeleid
Hond en mens in harmonie
Inzetten op een lokaal ruiter- en menroutenetwerk
Aandacht voor de bijen
Diervriendelijke evenementen
Dierenwelzijn op school
Diervriendelijk nieuwjaar
Huisdiersticker
De kracht van dieren in zorgomgevingen
Educatief dierenpark Molenheide

Binnen het dierenwelzijnsbeleid gaat er uiteraard in de eerste plaats aandacht naar het welzijn van de dieren zelf, maar we zetten ook in op de positieve effecten die dieren hebben op mensen. Een actieve dierenwerking binnen de woonzorgcentra bijvoorbeeld!

Met ‘hond en mens in harmonie’ willen we samen met onze lokale hondenclubs een aanbod op maat creëren voor inwoners en hun hond. Maar onder dat actiepunt valt bijvoorbeeld ook het aanbieden van hondenpoepzakjes en -vuilbakken in het straatbeeld.

Daarnaast werken we een positief beleid uit voor weidedieren (kwaliteit van weidestallen, duurzaam weidebeheer,…) en wilde dieren (wildspiegels, everzwijnrasters,…).

 

Specifiek actieplan ‘Senioren en hun huisdier’

856 van onze inwoners zijn ouder dan 75 en woont alleen. Voor hen is een huisdier vaak erg belangrijk. Het helpt eenzaamheid tegen te gaan, het geeft een zinvolle invulling aan de dag,… Maar de verzorging van het dier is niet altijd makkelijk voor deze ouderen. Met een specifiek actieplan willen we het belang van een huisdier voor deze mensen onderschrijven. Binnen dat actieplan wordt een laagdrempelig en betaalbaar aanbod van zorg en voeding voor huisdieren aangeboden aan kwetsbare senioren. Maar ook ondersteuning op vlak van de effectieve dierenzorg (bijvoorbeeld vrijwilligers of medewerkers thuiszorg die gaan wandelen met de hond) zit in het actieplan vervat. Met het plan willen we het onze senioren makkelijker maken om op een goede én diervriendelijke manier hun trouwe metgezel langer bij hen te laten.

Natuurlijk Netjes

Jaar na jaar blijkt het één van de grootste ergernissen te zijn van heel veel inwoners: onze gemeente ligt er op veel plaatsen verwaarloosd en verwilderd bij. Ook wij storen ons hier mateloos aan. Daarom kiezen we voor een specifiek groenbeleid waarbij ecologie én buurtkwaliteit hand in hand gaan.

We dopen ons actieplan om tot “Natuurlijk Net’. Deze tien punten zitten hierin vervat:

Gemaaide en netjes onderhouden bermen in de woonzones
Specifieke insectenweides met wilde bloemen op pleinen, rotondes en gemeentelijke weides
Strenge aanpak van zwerfvuil
Bomenplan: de juiste boom op de juiste plaats
Verzorgde straten en parkeerzones
Het 100.000 bollen plan
Zomerbloemen-Zomerkleuren: fleurige bloembakken in onze omgeving
Ontharding waar mogelijk, kansen voor nieuw groen
Behoud open groene ruimte met verzorgde beleefmogelijkheden
Een duurzaam vuilbakkenbeleid

Het actieplan heeft tot doel om te komen tot propere wijken met netjes onderhouden groen, met veel meer bloemen en kleuren en met zones waar de natuur zijn gang kan gaan, ingezaaid met veldbloemen.

 

Bomenplan

De juiste boom op de juiste plaats: dat is ons principe. We willen veel meer bomen in het straatbeeld, maar geen bomen die voor overlast zorgen. Smalle zuilbomen bijvoorbeeld waar de wortels niet van storen en waarbij de takken niet de doorgang bemoeilijken. Een jaarlijks goed onderhoud van de openbare bomen zit natuurlijk ook in dit plan!

 

100.000 bollen

We zijn een gemeente geworden waar nog amper kleurrijke zomerbloemen, voorjaarsbollen en kleurrijke heesters voorkomen in het straatbeeld. Daar brengen wij verandering in. We planten 100.000 bloembollen (tulpen, narcissen,..) die de lente ook in onze gemeente verwelkomen. En we plaatsen kleurrijke bloembakken en bloemperken in de zomer, zodat ook onze gemeente kleurrijk zomert!

 

Elke wijk zijn groenteam

Willen we netjes onderhouden groen, dan moet voor ons elke wijk zijn eigen wijkteam krijgen. Medewerkers van de groendienst die dagelijks in de wijk actief zijn. Zulke vaste teams werken! Dag in dag uit wordt er in de wijk gewerkt, gemaaid, geplant, gesnoeid. Zwerfvuil wordt geruimd. De wijkbewoners leren hun team ook kennen. Wij geloven dat dit een meerwaarde zal zijn

 

Mobiliteitsplan voor elke wijk

De komst van de Noord-Zuid zal een flinke impact hebben op de mobiliteit binnen onze gemeente. Maar we mogen niet wachten om een nieuw mobiliteitsplan op te maken tot het zover is. Zo’n nieuw mobiliteitsplan moet voor ons een aantal aspecten effectief vorm geven:

Veilige, verkeersluwe schoolomgevingen
Veilige en comfortabele fiets en voetpaden
Route to school: veilige fietsroutes van en naar scholen
Herkenbare, beveiligde oversteekplaatsen
Duurzame aanpak knelpuntzones en zwarte punten
Meer en toegankelijke publieke laadpalen
Ruimer uitgeruste hoppinpunten ook in de wijken (met deelauto’s, deelfietsen,…)
Vrachtwagenparkings
Goed uitgeruste en bereikbare parkings
Specifieke parkeerzones voor hulpverleners en thuisverpleging
Verbeterde mobiliteitsopties voor de bedrijventerreinen

 

Handhaving: jazeker!

We zijn niet voor een belerende samenleving die constant met het vingertje wijst. Maar op vlak van verkeersveiligheid zijn we wél resoluut. Een doordacht mobiliteitsplan houdt rekening met de effectieve situatie. Dat je in een schoolomgeving voorzichtig rijgedrag wenst, is duidelijk. Wie  zich hier asociaal en onveilig gedraagt, mag daar op gewezen worden. Kinderen zijn kwetsbaar!

Ook op de verbindingswegen zien we te vaak asociale hardrijders. Omdat alle verbindingswegen drukbevolkte woonkernen passeren, is ook hier veiligheid en respect noodzakelijk. Elk ongeval is er één teveel. En dus mag hier voor ons de handhaving zeker aanwezig zijn. Handhaven: niet om de boetes te innen, wel om inzicht bij te brengen! Alternatieve straffen of inlevingsmomenten  (bijvoorbeeld met slachtoffers van verkeersongevallen) kunnen voor ons zeker!

 

Openbaar vervoer: het moét beter!

De invoering van het nieuwe plan van De Lijn zorgt voor een flinke achteruitgang van het openbaar vervoer in onze gemeente. Voor ons is het simpel: dit plan moet voor Houthalen-Helchteren herzien en bijgesteld worden. Teveel mensen blijven nu in de kou staan, haltes zijn te veraf, schoolkinderen komen in de problemen,…

Wij gaan voor een nieuw openbaar vervoersplan dat rekening houdt met àl onze wijken, met ouderen en mensen met een beperking, met schoolkinderen en jongeren! Voor ons een prioriteit!

 

Woonbeleidsplan 2.0

Onze gemeente telt vandaag 13.301 woongelegenheden. In 2018 waren dat er 12.719. Er kwamen de voorbije legislatuur in totaal dus 582 woongelegenheden bij. Van al die woningen zijn er 893 sociale huurwoningen.

In 2016 was 3,9% van onze oppervlakte bebouwd, in 2023 steeg dat naar 4,2%. Opvallend is dat 34,5% van al de woningen gebouwd is vóór 1970.

Als we deze cijfers bekijken dan kunnen we daar conclusies uit trekken. Die conclusies, samen met het woonbehoeftenplan, moeten leiden naar een vernieuwde, duurzame woonbeleidsvisie. Daar willen we met onze groep werk van maken.

Waar willen we naartoe met onze gemeente? Hoe zien we de bebouwing evolueren? Wat met de wachtlijsten voor sociale woningen? Kunnen jongeren zelf nog een woning betaalbaar bouwen? Hoe krijgen we het energieverbruik en de CO2-uitstoot naar beneden? Allemaal vragen die in die woonvisie een antwoord moeten krijgen.

Bij de opstelling van zo’n woonbeleid gaan wij met onze groep voor volgende accenten:

Doordacht en ondersteund renovatiebeleid oudere woningen
Ondersteun en stimuleer de renovatie van oudere woningen, die meestal groter zijn. Maak het mogelijk dat deze woningen vlot omgebouwd kunnen worden tot meergezinswoningen. Koppel de ondersteuning aan de nood aan sociale huurwoningen. Dit levert een winwin op: verduurzaming van deze woningen, optimaal ruimtegebruik én stijging aanbod sociale huurwoningen.

Behoud open ruimte
Laat ons de schaarse open ruimte in de woonkernen optimaal beschermen en behouden.

Specifieke woonprojecten voor lokale jongeren
Bied een formule aan waarbij jongeren gemeentelijke bouwgrond kunnen huurkopen aan een laag tarief waardoor bouwleningen haalbaar worden voor hen en een eigen woning mogelijk wordt.

Inzetten op specifieke woonnoden
Stimuleer de bouw van bijkomend serviceflats, eengezinswoningen en zorgwoningen

Originele en creatieve ontwikkelingen van woongebieden langs de Noord-Zuid
De komst van de Noord-Zuid biedt ongeziene kansen om originele woongebieden te creëren op de naastliggende sites. Hier moeten we héél ambitieus in durven zijn en ontwikkelaars stimuleren om bijzondere bouwprojecten te ontwerpen: duurzaam, architecturaal en een mix voor een heel breed publiek.